
Foraje pompe de caldura. Foraje geotermale
Pompele de caldura sunt produse relativ noi pe piata romaneasca dar foarte cunoscute si folosite in tarile din vestul Europei. Cu ajutorul pompelor de caldura se pot realiza incalzirea caselor sau spatiilor industriale economisand bani, spre deosebire de sistemele conventionale care produc energie prin arderea unui combustibil,ele transferand caldura nu producand-o. Pompa de caldura absoarbe caldura din mediu, dupa care o pompeaza la un nivel de temperatura adecvat pentru a incalzi o locuinta.
Pompele de caldura sunt asamblu de sisteme cu nivel tehnic foarte ridicat, ele pot asigura constant acest proces de incalzire iarna sau vara, ziua sau noaptea,chiar si atunci cind afara este ger, putand absorbii din pamant, din apa din panza freatica sau din aer, caldura necesara incalzirii.
Astfel caldura naturala a solului este capatata de un sistem de tevi de plastic acoperite in foraj,prin care un fluid,de regula un amestec de apa cu antigel. n timpul iernii, fluidul absoarbe energia pamantului si o transporta în cladire. In interior, pompele de caldura concentreaza caldura si o distribuie la o temperatura mai mare.
Vara, procesul este inversat, excesul de caldura din cladire este extras de pompa de caldura si dispersat in pamant. Pentru a mari eficienta sistemului, excesul de caldura din cladire, in loc sa fie trimis in pamant, este folosit la producerea apei calde menajere absolut gratis.
Exista trei tipuri de foraje pompe de caldura:
- pompe de caldura aer-apa
- pompe de caldura apa-apa
- pompe de caldura sol-apa
Avantajele folosirii energiei geotermale fata de cele clasice:
- Independenta de preturile combustibililor clasici (gazul, carbunele sau lemnul);
- Reducerea costurilor prin folosirea 1 kW de curent electric si rezultarea a 4 kW de caldura;
- Functioneaza permanent , vara raceste si iarna incalzeste, indiferent de conditiile meteo;
- Durata de viata este mai mare decat a sistemelor conventionale, intre 30-50 ani;
- Nu are in componenta elemente care se defecteaza des.
- Sistemul este automatizat;
- Se poate folosi in paralel si cu panouri solare;
- Ecologic, nu polueaza, nu scoate fum, nu consuma combustibili solizi.